Důležité vítězství proti silnému soupeři

25.03.2017 19:50

 

Nové Město - V rámci 18. kola přivítal SFK Vrchovina šestého v tabulce FORTUNA DIVIZE D - TJ Slavoj Polná. Zápas dvou rozdílných poločasů přinesl solidní fotbal, se spoustou neproměněných šancí na obou stranách. Domácí tak vrátili "divoké" vítězství Polné z podzimu 2016 - 5:3.

 

muži A - TJ Slavoj Polná 2:1 (1:0) branky: 27´Ošmera, 50´ Poul - 60´Urbánek

 

Sestava Vrchovina: Šmída P. - Skalník K., Vícha, Chalupa, Bača - Ošmera, Michal (K), Žák (83´Šmída M.), Kovář - Poul (77´Blažíček R.), Skalník M.(90´Burian). Připraveni: Smetana L., Blažíček P., Skryja P.

Trenéři: p. Zeman, Střešňák, Škorpík, vedoucí týmu p. Bajer, masér p. Pátek

Sestava Polná: Skočdopole J. ml.(24´Vavroušek) - Holub (34´Tlačbaba), Haala (82´Válek), Čížek, Urbánek (K), Kavka Daniel, Fadrný, Kučera, Hrdlička, Kavka David, Zábrodský. Připraveni: Šimek, Benda, Klíma

Trenéři: p. Lovětínský, Trombelli, Skočdopole st., vedoucí týmu p. Pražák, masér p. Kopečný, lékař p. Čaloud

 

Na snímku Petra Skryji šťastný střelec první branky - Petr Ošmera (č.8)

 

Rozhodčí: Kolář - Slováček, Marek. Delegát FAČR p. Gallo

ŽK 1:2 (Bača - Čížek, Tlačbaba), ČK 0:0

Diváci 200

Komentář k zápasu:  Domácí nastoupili ve velmi ofenzivním stylu, hosté se dlouho probouzeli z jarního spánku. V 7´se z 20 metrů přes zeď trefil Michal, ale brankář hostí si dobře "postavil" brankovou konstrukci - břevno. Ve 12´přišla kombinace Kamila Skalníka s Poulem, který našel ve vápně Kováře a jeho bomba šla těsně nad spojnicí břevna a tyče. Po pěti minutách v souhře Michala s Kovářem, druhý, jmenovaný, netrefil branku o půl metru. Ve 20´PVK z hranice 16 zahrával neúspěšně Michal, usměrnit míč těsně nestačil před brankářem, dobře postavený Michal Skalník. Po necelé půlhodině obléhaní hostující branky se osmělil "novic" v týmu Petr Ošmera, který obešel svým zrychlením obránce a pumelicí čistokrevným "angličanem" otevřel skóre - 1:0. To už v brance vystřídal zraněného Skočdopole, mladičký Vavroušek a bez doteku s míčem, lovil projektyl ze sítě. Hosté se ani po 35 minutách prakticky nedostali na polovinu Vrchoviny. Poté přišel rychlý přechod Polné zprava, ale střílený centr dobře odvrátil obránce Kamil Skalník. Těsně před půlkou, roh bezpečně pokryl mladičký Šmída v brance.

Druhou půli začali lépe domácí, když v 50´po závaru před polenskou brankou, špatně zasáhl brankář Vavroušek a míč se dostal k Tomáši Poulovi a ten podruhé v zápase rozvlnil síť - 2:0. O tři minuty později po faulu na M.Skalníka PVK zahrával Michal do zdi, opakovanou bombu odvrátil obránce Čížek, ani na potřetí míč neskončil v síti, pohotově zasáhl brankář. Půl hodiny před koncem fauloval Bača a dostal ŽK. Míč si postavil Jan Urbánek a z 24 metrů poslal míč z PVK do protipohybu gólmana k tyči a snížil - 2:1. Hosté byli, jako polití živou vodou, bylo jich plné hřiště. Polná je známa svým útočným pojetím. V 68´Daniel Kavka našel nákopem přes obranu Tlačbabu, ale ten sám před Šmídou loboval těsně v tutovce nad břevno. V 68´z ojedinělého protiútoku centroval Ošmera, v tutovce hlavičkoval nad M.Skalník. V 75´po rohu hostí Hrdlička málem u tyče nachytal Šmídu, ale ten zázračně vyrazil na roh. O chvíli později již hosté měli ruce nad hlavou, ale Šmída podruhé zmařil čistokrevnou tutovku. Hosté hráli vabank na vyrovnání. V 90´ šel z půlky hřiště sám na brankáře střídající Michal Šmída, ale svůj nájezd nezužitkoval. Domácí ukořistili po vzrušujícím průběhu utkání cenné tři body. Jarní premiéra z domácího prostředí se trenérům i týmu povedla, pozadu nezůstalo ani publikum.

 

Vyjádření trenéra Zemana k zápasu: "Šedesát minut jsme měli utkání pod kontrolou a kvalitního soupeře do ničeho nepustili" glosuje Zeman. "První chybou bylo, že jsme Polnou nedorazili na 3:0, protože jsme v nadějných pozicích nedokázali trefit bránu. Po lacino inkasovaném gólu z přímého kopu se pak obraz hry totálně změnil", a dodává: "Zatímco výrazným individualitám soupeře narostla křídla, my jsme se, přestože máme dostatečně zkušený celek, začali o vítězství nepochopitelně strachovat. Hráli jsme netakticky, naivně se zbavovali míčů a vyklidili střed pole. Obrana byla často přetížená a Petr Šmída v bráně napravil své předchozí zaváhání dvěma vynikajícími zákroky. Kvůli němu toho zbytečně hektického závěru nelituju. Potřeboval se kluk chytit a tohle mu pomůže. Chtěl bych poděkovat divákům za neúnavné povzbuzování."


Nejlepší hráči: Chalupa, Bača - Urbánek