Libuša doplatil na mizérii, teď to zkouší Fencl

29.09.2016 13:23

Vrchovina minulý týden vyměnila trenéra a stále doufá, že se tápající divizní tým podaří nastartovat

DENÍK / ONDREJ DUDÁŠ

Nové Město na Moravě - Vrchovina prochází nejhorším obdobím ve své novodobé historii. Celek z Nového Města, který ještě před rokem patřil v divizi do špice tabulky, je na dně. Po devíti odehraných kolech se s jediným bodem krčí na posledním místě a čím dál reálněji hrozí, že se po sedmi letech v divizi vrátí do krajského přeboru. Zatím nepomáhala ani průběžná posílení a rošády v sestavě, vedení klubu tak v minulém týdnu přistoupilo ke změně trenéra. Ambiciózní Slovák Ladislav Libuša se posunul do role asistenta a nahradil ho Karel Fencl.

"Od jara jsme z možných 69 bodů získali jen 15, to není normální," vysvětluje prvotní důvod změny předseda klubu Jaroslav Michal. 

Libuša přišel k týmu v zimě, kdy se měl stát rovnocenným partnerem kouče Romana Kysilka, ovšem už na začátku jara povýšil do role hlavního kouče. Výsledky se ale dlouho nedostavovaly a sestup unikl Vrchovině především proto, že měla nahráno z podzimu. 

"Samozřejmě jsme si vědomi, že za Libušovou bilancí stojí neskutečná marodka týmu, lavina odchodů, absence útočníka, který by dával góly. Za rok nám odešlo 17 hráčů, to je šílené číslo, jež by některé týmy existenčně neustály. S ohledem na konkurenci není kde brát, doplácí na to naše béčko, náš dorost," popisuje situaci klubu Michal. 

Od Fencla, který v minulosti dovedl do divize Bystřici a uplynulé jaro pomohl zachránit ve stejné soutěži Žďár, si především slibuje psychologický impulz. 

"Laco Libuša má vynikající tréninky na ligové úrovni, stále má mužstvu co dát a zůstane u něj nadále. Karel Fencl má zase v novém působišti nadhled, očekáváme od něj, že přinese klid. Hlavní slovo bude mít on, protože model se dvěma trenéry s rovnocennými kompetencemi se nám na jaře neosvědčil a museli jsme od něj upustit," řekl nejvyšší představitel klubu. 

Ten stále věří, že A-tým na podzim může odehrát takový počet bodů, aby byl na jaře schopný reálně bojovat o záchranu. I proto klub přivedl minulý týden zatím nejvýraznější posilu. Do obrany přišel ze třetiligových Benátek nad Jizerou Lukáš Bodeček. Osmadvacetiletý odchovanec Sigmy Olomouc, kde si vyzkoušel i nejvyšší soutěž, působil například i v tehdy ještě druholigové Jihlavě. 

"Jsme moc rádi, že byl ochoten nám přijít na poslední chvíli pomoct a zkvalitní naši defenzivu," dodal Michal.