Skalníci vystřelili v derby záchranu

21.05.2017 21:54

 

Nové Město - Čtyři kola před koncem soutěže, svedl los FORTUNA divize D, tolik očekávané derby mezi SFK Vrchovina a okresním rivalem FC ŽĎAS Žďár n/Sáz. Čekal se tuhý boj o body, které budou znamenat záchranu. Před výbornou kulisou více než 500 diváků byli spokojenější domácí fanoušci, protože branky bratrů Skalníků znamenaly důležité záchranářské tři body. Vítězství Vrchoviny znamená tři kola před koncem soutěže jistotu divize i v další sezoně.

"Pánové velká gratulace, nikdo nám nevěřil, ale VY jste to dokázali, díky za parádní jaro," řekl po zápase předseda klubu pan Horákovský. 

 

muži A - FC ŽĎAS Žďár n/Sáz. 2:0 (1:0) branky: 6´ Skalník K., 90+2´ Skalník M.

 

Sestava Vrchoviny: Šmída P. - Chalupa, Vícha, Smetana, Bača (89´Košík) - Wolker - Blažíček (79´Žák), Michal (C), Skalník K., Ošmera - Šmída M.(54´Skalník M.). Připraveni: Skryja J., Poul
Trenéři: p. Zeman, Střešňák, Škorpík, vedoucí týmu p. Bajer, masér p. Pátek
Sestava Žďáru: Jícha - Bureš (C), Trojánek T., Jurnečka, Štursa, Russ (68´Ločárek), Trojánek L. (63´Frieb), Mašek (85´Henzel), Sodomka, Wasserbauer, Vopršal. Připraveni: Sobotka, Janů.

Na snímku Petra Skryji I. je ošetřován stoper Ondra Vícha, bojovník, který derby jen tak nevzdal!

Další snímky ze zápasu najdete ve fotogalerii...


Rozhodčí: Nováček - Švehla, Ságl. Delegát FAČR p. Hulcký
ŽK 2:1 (Chalupa, Šmída M. - Wasserbauer), ČK 0:0
Diváci 510
Nejlepší hráči: Wolker, Michal, Skalník K. - Štursa
 
Komentář k zápasu: Před výkopem utkání byli ocenění dva pánové, p. Dacer k jeho životnímu jubileu a Ing. Michal byl přijat do pomyslné "Síně slávy", jako doživotní čestný předseda klubu, za svůj přínos pro fotbalový klub.
Domácí hráči vzdali čest oběma oslavencům velmi rychle, v 5´ vybojovali roh, který zahrával na přední tyč Lukáš Michal a přesně našel Kamila Skalníka, který hlavou rozvlnil síť za zády Jíchy – 1:0. Po této brance se více snažili hosté ze Žďáru, ale do šancí se prakticky nedostávali. Hrálo se pěkně od podlahy a při jednom takovém zákroku dostal naloženo stoper Vícha a jeho roztržené obočí. Hosté zahrávali zpoza 16 spoustu standardních situací, ale zahrozili pouze Štursou, který byl v ofsajdu. Na konci poločasu se dvakrát zastřeloval domácí Ošmera, který pálil nejprve těsně nad a během minuty jeho střela minula branku na vzdálenější tyči.
 
Druhé dějství začal hostující Trojánek z úhlu pálil nad. Poté na druhé straně Chalupa zatáhl po pravé straně a zpětnou přihrávkou našel kapitána Michala, který bez přípravy pálil asi metr vedle Jíchovy svatyně v tutovce zápasu. Po dvaceti minutách poločasu přitlačili hosté, nejprve po centru pálil Vopršal nad břevno. O čtyři minuty později v 70´ Sodomka poslal míč mezi stopery, když Vopršal udělal kličku vybíhajícímu Petru Šmídovy na hranici 16. Před s sebou měl již prázdnou branku, ale se zakončením tak dlouho otálel, až mu dobíhající Wolker míč v tutovce odvrátil na roh. V tomto okamžiku se lámal celý zápas. Obrana domácích již žádný průnik nedovolila a zápas se v poklidu dohrával. Pomyslný hřebík zatloukl střídající Michal Skalník, když v nastaveném čase parádním lobem nachytal Jíchu na švestkách – 2:0.
 

Nejlepší hráč zápasu L. Wolker: „Chtěli jsme derby vyhrát. Musím říci, že atmosféra byla na divizi skutečně luxusní a navíc rychlý náš gól to ještě umocnil. Jsem moc rád, že jsme si uchovali divizní příslušnost i pro další sezonu.“  

 
Vyjádření trenéra Zemana k derby: "Vyrovnané a bojovné derby orámovaly dva krásné góly bratří Skalníků. Povedlo se nám jít z perfektně sehraného rohu rychle do vedení a pak jsme taktickou hrou drželi výsledek. Zvýšit na 2:0 mohl před přestávkou Ošmera, ve druhé půli Michal a znovu Ošmera. Soupeř se nám za záda dostal jen jednou - dvacet minut před koncem – kdy šanci Vopršala skvěle zmařil vracející se Lukáš Wolker." Dále jedním dechem dodává, plný emocí: "Chtěl bych smeknout před všemi, kteří se v Novém Městě na Moravě o fotbal starají a poděkovat těm, kteří ho jakkoliv podporují. Loni 16. října jsem z hlediště viděl potupnou porážku 0:5 ve Žďáře, Vrchovina měla po 12. kolech na kontě pouhé dva bodíky a kdekdo už ji viděl k sestupu odsouzenou. Na Žďár ztrácela 9 bodů, na Bystřici 10 a na Bíteš dokonce 14 bodů. Jenže Vrchovina se nikdy nevzdává! Vedení klubu v čele s čestným předsedou Ing.Jaroslavem Michalem dokázalo zmobilizovat síly. Hráči, kteří jsou teď v kabině, ukázali opravdový charakter. Nyní jsme k záchraně velmi, velmi blízko.“